история

2011 г.

При първото си провеждане в настоящия си формат състезанието на Балкански Салса Конгрес излъчи победители в дивизиите ”Салса(двойки)”, „ Бачата” и „Отборна дивизия”. Васил и Йоанна от салса клуб „Маламбо” – гр. Варна си поделиха първата награда при професионалистите с румънската двойка от „Salsa Factory” Валентин и Анна, състезателите от Румъния триумфираха безапелационно и в бачата дивизията. Същата година двойките взеха участие в състезания и конгреси из цяла Европа, включително и World Latin Dance Cup. Шампиони отборно станаха едни от любимците на българските салсероси „Miro’ Dance” – гр. Шумен.

  

2012 г.

Второто издание на „Balkan Salsa Open” излъчи за победители Коко и Деница („Let’s Dance”) – гр. Варна и Димитрис и Стелла (“La Secta”) – Атина, Гърция. Идеологията на двойното първо място постави на него и двете двойки, които в действителност бяха получили изключително близък брой гласове. Представянето на дебютната хореография като двойка на варненците и това на най-титулуваната гръцка двойка, която същата година завоюва 5-то място “World Latin Dance Cup”, заслужи възхищението на публиката и журито.

 

2013 г.

Това беше годината, в която за първи път свободния танц, неизменна част от състезанията по салса, беше съпроводен от живото изпълнение на  „De Fuego Orquestra”, които споделиха сцената със състезателите. Титлата със абсолютно равен резултат споделиха миналогодишните шампиони Димитрис и Стелла (“La Secta”) и дебютиращите на българска сцена Марко и Саманта от Италия. Същата година гърците печелят 3-то място на световното първенство по салса, а от своя страна италианците са полуфиналисти в същия формат.

  

2014 г.

Призовите места на Balkan Salsa Open бяха спечелени от Димитрис и Стелла (La Secta) – Атина, Гърция и Йоанис Пердикарис и Елена Ризеа (Salsa Encanto) – Констанца, Румъния. Шампионите от Атина за трети пореден път безапелационно защитиха статуквото си на шампиони на Балканите и не оставиха и капка съмнение, че заслужават това признание. Йоанис, който е родом от Гърция и Елена успяха да се преборят с конкуренцията и на свой ред да завоюват призови места при второто си участие в състезанието. Израстването им в представянето на сцена направи много щастливи и горди инструкторите им и всички техни колеги от Salsa Encanto.

   

2015 г.

Тазгодишното издание на Balkan Salsa Open за пореден път успя да повиши нивото и борбата за първите места беше по-оспорвана от всякога. Призовите места бяха спечелени от Марко и Саманта (Италия) и Байрон и Ариадни (Еквадор/Гърция). Италианската двойка по забележителен начин съумя отново да се изкачи на върха за втори път след 2013 г., а очарователният еквадорец и красивата гъркиня завоюваха приза при дебютното си участие в надпреварата. Третото почетно място заслужиха Адриан и Татяна (Румъния).

 

Всяка година най-добре представителите се танцьори получават директно покана и шанс за изява на нови салса сцени из балканите и Европа.